Om “had-agenten”, der blev hadet så inderligt, at han sprængte strafferammen

Det er ingen hemmelighed, at folk, der sidder og finder på begreber som “hate agent”, næppe er de skarpeste juridiske hjerner. Men tænk alligevel lidt over den her:

I 2011 dræbte amerikanerne Osama Bin Laden ved noget, der lignede en likvidering. De fleste synes nok, det var helt ok, men vi kender jo verden: Der dukker altid en Wegnerstolshumanist op og kræver, at nogle skulle anstrenge sig og risikere lidt mere for at gøre tingene korrekt. Det væsentlige i denne sammenhæng er, at en sådan Wegnerstolshumanist sandsynligvis ville kunne ytre sig frit på Facebook. Ganske vist kan det godt tænkes, at censorerne ville gribe ind over for ytringer, der direkte støttede Bin Laden i hans virke og målsætning,  men det ville være pærelet at adskille dette emne fra spørgsmålet om mandens retssikkerhed. På samme måde ville man kunne ytre sig imod brugen af tortur imod terrorister eller imod behandlingen af fanger på Guantanamo-basen, uden at det på nogen måde ville blive opfattes som “støtte” til terrorister. Facebook ville i nutidsjargon sikkert stemple Bin Laden og hans tilhængere som “hate agents” – men de ville åbenbart gælde for had-agenter af en sådan type, at diskussioner omkring deres retssikkerhed og menneskerettigheder lå inden for ytringsfrihedens rammer.

Anderledes forholder det sig med Tommy Robinson. Vi har for nylig fået det sort på hvidt, at “Facebook bekrefter at selskapet sletter alle innlegg som støtter personer eller organisasjoner som de selv har pekt ut som «farlige» og at Tommy Robinson er blant dem“. Og efter de allerede utallige eksempler på censur at dømme skal dette ikke kun forstås således, at man ikke må udtrykke “støtte” til Tommy Robinson i hans substantielle holdninger – fx hans foragt for gruppevoldtægter eller hans empirisk uangribelige påstand om, at disse næsten udelukkende begås af indvandrere. Nej, Facebook lukker også af for enhver problematisering af, om Tommy Robinsons ytringsfrihed og retssikkerhed bliver krænket, og om det for eksempel kunne være rimeligt, hvis han blev dræbt i fængslet på grund af sin status som “had-agent”. Man synes at tolke “støtte” til Tommy Robinson som alt, hvad der modsætter sig et hvilket som helst overgreb imod ham, som nogen kunne finde på.

Heri synes at ligge et så afgrundsdybt had til Tommy Robinson – og den form for folkelighed, han repræsenterer – at Facebook henregner ham til en særlig kategori af had-agenter, nemlig de fredløse, som alle kan gøre imod, hvad der passer dem, uden at nogen skal brokke sig over det. Som sagt kan det næppe være juridiske genier, der sidder og finder på nutidens hysteriske buzz-words, så måske skyldes det hele bare begrebforvirring og velment klodsethed. Men som praksis lige nu fungerer, er billedet klart: Bin Laden var en værre en, men i Facebooks øjne dog ikke ligefrem en Tommy Robinson. Den fængslede og unævnelige fremstår som had-agenten over dem alle: had-agenten, der blev hadet så inderligt, at han sprængte strafferammen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s