Løftet om ligeværdighed via beherskelse – en klassiker med mindst 50 år på bagen

Det har længe undret mig, hvordan en venstreorienteret tænker som Jürgen Habermas kunne uddrage den lære af sin i og for sig etisk sunde intuition om en “herredømmefri dialog“, at denne ikke var noget, man umiddelbart skulle prøve at leve op til, men derimod et fremtidsideal, som man skulle skabe betingelserne for gennem en terapeutisk objektiverende samtaleteknik – d.v.s. gennem herredømme. Dette er vel en slags udløber af den kommunistiske frisættelse gennem diktatur og fred gennem voldelig revolution. Jeg tænker det samme, når Anne Mette Lauritzen og Frederik Stjernfelt i bogen “Dit opslag er blevet fjernet – Techgiganter og ytringsfrihed” (2018) understreger det vigtige i at kunne møde “alternative verdensbilleder“, kunne “forstå, hvorfor andre mener, hvad de gør“, og nogle gange måske endda indse, at “en modstander har ret” (s. 48).  For betyder dette så, at Lauritzen og Stjernfelt i deres egne analyser anerkender andres principielle rationalitet og mulighed for at få ret? Ingenlunde. De andre fremstår i “Dit opslag er blevet fjernet” overvejende som følelsesstyrede manipulations-ofre, der ikke kan se forskel på sandt og falsk – som en slags fildelende zombier, der videreformidler videoer og likes på samlebånd, og som erkendelsesmæssigt sidder indespærret i “filterbobler“, tilsyneladende på samme måde, som en væske kan være indspærret i et glas. Vi er tilbage i de revolutionære romantikeres tingsliggørende afslørings-prosa. Some things never change..

Mere herom:

Kritik af Anne Mette Lauritzen og Frederik Stjernfelt: ”Dit opslag er blevet fjernet” – II) Påstanden om overbevisningers ufrivillighed

Kritik af Anne Mette Lauritzen og Frederik Stjernfelt: ”Dit opslag er blevet fjernet” – I) Sidestillingen af det tilfældige og det planlagte.

Censurhipsterne og den emancipatoriske erkendelsesinteresse (Habermas)

Menneskesynenes tvetydighed – eksemplificeret ved debatten mellem Habermas og Gadamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s