Da Expressen tabte mundkurven – for alvor*

Det hed så i går: “Stefan Löfven har tappat kontrollen över Sverige“. Ja, man tror, det er løgn, men der publiceres i disse tider debatindlæg i den svenske mainstream-avis Expressen, der kunne være taget direkte ud af de regeringskritiske alternative medier. Steen Raaschou på Snaphanen har gjort opmærksom på tendensen i et stykke tid, men jeg har nok ikke helt taget det for pålydende: Det brænder nu så voldsomt i den svenske selvforståelse, at selv forhærdede karriereryttere er begyndt at tage bestik af situationen og skifte hest. Så mens Löfven-regeringen kaster million efter million ind i national imagepleje og Don Quixote’ske stormangreb på russiske robotter, sidder de gamle kampfæller på Expressens redaktion altså og underminerer hele hjernevaskeriet ved at lægge spalteplads til sådan noget her: “Förr reste experter till Sverige för att lära sig av den svenska modellen –i dag reser de hit för att studera sprängningar och misslyckad integration”. Der er sandhed nok i artiklen af Arin Karapet fra Moderaterne – men hvornår er det mon blevet adgangsbillet til den officielle svenske debat?

Jeg vil endnu hellere anbefale Ann Heberleins debatindlæg fra ugen før: “De kallade oss alarmister – vi hade rätt hela tiden“, fordi det bidrager ganske godt til en karakteristik af den højtuddannede middelklasse, der indtil nu har reageret på “varje ny skottlossning, varje explosion med att älska Malmö ännu lite mer” – men som nu omsider vist er ved at have fået nok af deres multikulturelle eksperiment (og i almindelighed nok også har den økonomiske frihed til selv at komme ud ad fedtefadet). Heberlein udstiller på fortrinlig vis hykleriet og det dybt umoralske i den hipster-moralisme, der er så typisk for den såkaldt kreative klasse, i Danmark såvel som i Sverige. Det nye og banebrydende i sagen er, at den personfarlige kriminalitet i blandt andet Malmø nu begynder at blive mærkbar i de pæne kvarterer, hvor middelklassemoralisterne indtil nu har siddet og troet, “att deras pengar, utbildning och goda värderingar skulle skydda dem från våldet och mörkre”. Først nu reagerer disse samaritanere per stedfortræder med ramaskrig, og for Ann Heberlein, der åbenbart længe har prøvet at skabe opmærksomhed om problemerne, er betydningen umisforståelig: “Det handlade alltså aldrig om att de inte såg, inte förstod, inte visste att pojkar skjutits till döds i förorten i åratal och att explosionerna ökat. Nej, det handlade hela tiden om att de inte trodde att våldet skulle drabba dem och deras barn”.

Det er særligt tankevækkende, at Heberlein viser, hvordan politik for tidens vel nok allermest indflydelsesrige mennesketype drejer sig  “om självbild, snarare än om faktiska omständigheter”. Hun citerer således nådesløst en anonym ‘middelklassefar’ for at ræsonnere sådan her om den nødvendige opstramning af svensk retspolitik: ”Att KD och M lyfter lag och ordning är ett svar på delar av medelklassens rop. Men KD och M stämmer inte med min självbild”. Som gammel venstreorienteret kunne jeg såmænd godt supplere med lignende citater fra min desillusionerede omgangskreds. Men det paradoksale i dette er jo, at det er netop folk med et på denne vis narcissistisk korrumperet forhold til facts og forstandsslutninger, der i dag sidder med noget nær monopol på den ‘videnskabelige’ fortolkning af masseindvandringens kendsgerninger. Det kan måske bidrage til at forklare, hvorfor så mange ‘eksperter’ lyder så tåbelige – og hvorfor den interne kritik i socialvidenskaberne, fx fra folk som Mehmet Ümit Necef og Thomas Gammeltoft-Hansen, udfoldes så radikalt.

*Overskriften henviser til, at Expressen også tidligere har haft problemer med at holde tæt: Da Expressen tabte mundkurven – refleksioner omkring nyhedsmedier og gruppevoldtægt

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s