Rosa Lunds huskeliste: “Købe tomater, hente post, afradikalisere damen i nummer nitten..”

Hvad Rosa Lund siger til TV om hjemtagelsen af IS-krigere, er kun værd af hæfte sig ved, for så vidt det også siger noget om mere fornuftige menneskers måde at tænke på. Og det gjorde det på ganske eksemplarisk vis, da hun forleden flere gange brugte vendinger i stil med, at vi må se at få en kvinde i en syrisk fangelejr hentet til Danmark, “så vi kan få hende afradikaliseret”. Man skal bemærke det henkastede og selvfølgelige i formuleringen. I Rosa Lunds verden har vi tydeligvis folk, der diskret og effektivt kan fikse sådan noget radikaliseringshalløj, på samme måde som vi kan ringe efter en blikkenslager, når et afløb er stoppet til. Formuleringen bringer mindelser om Ritt Bjerregaards gamle mantra om, at “antallet ikke betyder noget, hvis bare integrationen virker”. For venstrefløjen har indvandringens problematik altid været reduceret til spørgsmålet om en håndfuld endimensionelle, mekanik-agtige processer, som diverse eksperter havde styr på og bare lige skulle have til at “virke”.

Man vil se, hvor absurd og barnagtigt et menneskesyn, der bærer Rosa Lunds optimisme, hvis man hypotetisk overvejer, hvordan hun ville stille sig til en person, som hun utvivlsomt opfatter som radikaliseret i den modsatte retning. Ville hun måske kunne få den ide at invitere Tommy Robinson på offentlig forsørgelse i Danmark med henblik på at få ham “afradikaliseret”? Ville hun mon selv tro på, at hun havde eksperterne til at fikse hans mentale problemer, måske med et klap på skulderen og et par kammeratlige, men bestemte samtaler? Nej. Enhver ved, at deres menneskelige forstand kommer til kort, når det gælder om at forudsige, hvilken tortur eller medicinering, de ville måtte anvende for om muligt at pille radikaliteten ud af Tommy Robinson. Og selv hvis man mener at sidde inde med de afgørende argumentative trumfkort imod ham, skulle man vide endog overordentlig lidt om verden og menneskene for at tro, at man så bare ville kunne få ham til at vende på en tallerken, således som Frank Hvam engang gjorde det i rollen som en nazist, der blev præsenteret for de mest indlysende indvendiger: “Ja, det kan jeg jo godt se, point taken”.

Man kan måske spore en vis kolonialistisk nedladenhed i Rosa Lunds tro på, at muslimske ekstremister kan håndteres med en småbørnspædagogisk tilgang, som hun udmærket godt ved, ikke ville virke på hendes hvide opponenter. Men jeg tror nu, grunden ligger et andet sted. Selv de argeste modstandere af Tommy Robinson har en vis forståelse for hans tankegang og argumentationsmåde; de ved trods alt lidt om, hvordan han grundlæggende er skruet sammen inde i hovedet, og derfor vil de ikke fuldstændig kunne erstatte dialogens (eller skænderiets) sociale relation med et naivt og konstrueret menneskesyn. For mange er det noget sværere at sætte sig ind i, hvordan muslimske ekstremister tænker, og man kunne synes, at fornuften i den situation måtte tilsige, at man gik til opgaven med at påvirke folks overbevisninger med desto større beskedenhed. Sådan fungerer det bare ikke i praksis. Formlen er, at jo mindre man fatter af folks måde at ræsonnere på, jo bedre kan man abstrahere fra udfordringen ved, at de er mennesker og fornuftsvæsener, og jo lettere går det med at forestille sig, at man kan manipulere med dem gennem simple processer og projekter. Derfor bemærkede jeg engang, at fortidens marxistister havde lettere ved at se sig ud af, hvordan de ideologisk skulle påvirke en hel samfundsklasse eller en hel historisk epoke, end hvordan de skulle få troskisten på ølkassen lige overfor overbevist om leninismens overlegenhed. Og derfor tror Rosa Lund, at muslimske ekstremister kan fikses med metoder, som hun ikke ville drømme om at fæste lid til, hvis det gjaldt højreorienterede.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s