Humaniora og indvandringen

I en tid, hvor humaniora bliver beskåret og derfor holder ekstra mange skåltaler om sin vitale betydning for demokratiet og samfundsdebatten, kan det være tankevækkede at citere et par ord af Douglas Murray om de seneste 50 års masseindvandring: ”No one had considered the ideologies or beliefs of the people who were coming or showed much curiosity in doing so” (”The Strange Death of Europe”, Bloomsbury, GB, 2017: s. 154).

Nu ved jeg naturligvis godt, at Douglas Murray ikke er politisk korrekt – og derfor sikkert unævnelig i de humanistiske akademikerkredse, som på dette punkt mest af alt ligner det Varnæs’ske kaffebord i Matador. Men den citerede påstand er såmænd ikke videre kontroversiel, og den kan sikkert findes lidt anderledes formuleret mange steder: Den moderne europæer er dumpet i forståelse af fremmedartede ideologier og overbevisninger, og dette synes i ikke ringe grad at kunne forklare krisesymptomerne i kontinentets indvandringspolitik.

Hvis den påstand er rigtig, må ansvaret være kollektivt. Men er nogen måske mere ansvarlige end andre? Jeg tror, Angela Merkel var dårligt rådgivet i 2015, og jeg tror, Stefan Löfven var dårligt rådgivet, da han for få søndage siden sad og fik kausaliteten omkring parallelsamfund og indvandring helt galt i halsen.

Siden tidernes morgen har det været en sten i skoene for humanister, at de ikke kunne gøre håndgribelig nytte på samme måde som naturvidenskabsfolk. På den baggrund kunne de kognitive udfordringer med at forstå nye medborgere fremstå som en gave fra himlen: Her var humanioras chance for at bidrage med noget, der måske kan være lige så livsvigtigt som at udvikle software eller bygge broer. Spørgsmålet er så bare, om humaniora virkelig fik demonstreret sin vitale betydning for demokratiet og samfundsdebatten – eller måske snarere det modsatte?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s