Argumentationsteoretiske lektioner hos Robert Spencer

Jeg ved godt, at jeg rundt regnet siger det samme hele tiden, men jeg har altid elsket Sokrates’ svar på netop den indvending: “Ja, og mere end det, jeg siger det samme om den samme ting!”. Endvidere kan jeg vitterlig heller ikke få bugt med min forbløffelse over, at ingen rigtig synes at opfatte, hvad der ligger under nutidens politiske krise: Vi ser i virkeligheden en teknokratisk administrator-ideologi kollapse for øjnene af os.

Robert Spencer taler ikke et fagfilosofisk sprog, men han har ikke desto mindre et uhyre veludviklet instinkt for, hvad der dybest set er gået galt. Det ligger som en grundtone under alt, hvad han siger, at der er sket i forfald i den historiske dannelse, i anerkendelsen af andre menneskers rationalitet samt i selve forståelsen af, hvad det vil sige at udtrykke sig, argumentere og måske overbevise andre om, at man har ret.

Man må spidse ørerne for at høre, hvad der i virkeligheden er på spil. For eksempel når den moderate og velmenende Sultan Shahin siger, at “mange muslimer bliver vildledt til at tro, at de må hjælpe islam med at dominere verden” – og Robert Spencer tørt svarer: “Vildledt? Hvordan kunne de blive vildledt på den måde?“. Herefter affyrer Spencer i sin vanlige stil en håndfuld koran-citater, der klart dokumenterer, at den angivelige “vildledning” i hvert fald ikke kan dreje sig om, at man tror på ting, der ikke står i bogen.

Man bevæger sig ned i substansen af denne problematik, hvis man nu spørger: “Hvorfor skal Robert Spencer være sådan en lyseslukker, der skaber opmærksomhed omkring netop de tekststeder, som terrorister refererer til – og dermed besværliggør argumentationen for gode folk som Sultan Shahin?”. Man skal bare være åben overfor, at man måske kan få svar på sit spørgsmål.

Ideen om, at det bare gælder om at undgå at nævne ubehagelige indvendinger og igen og igen anvende ordet “vildledt” i en temmelig tåget betydning, er et typisk udtryk for tidens teknokratiske misforståelser. Man misforstår medmenneskets principielle ligeværdighed, når man ikke tager i betragtning, at unge muslimer kan få oplysning om koranens krigeriske passager fra andre og farligere kilder end Robert Spencer. Og man misforstår kommunikationens og argumentationens logik, når man antager, at man kan mose et salvelsesfuldt budskab ind i masserne ved bare at gentage et dårligt tænkt mantra.

I virkeligheden vinder man kun uvæsentlige diskussioner ved at designe sit budskab som en slags helsebringende stikpille og konsekvent henvende sig til de dummeste i selskabet. God argumentation handler om at tage modpartens indvendinger alvorligt og finde svar på de ømme punkter i ens eget standpunkt. Man må forsøge at overreflektere sin opponent med hæderlige midler, selvom dette altid vil indebære en større eller mindre risiko for, at det i sidste er den anden, der trækker det længste strå. Men hvis man vil undgå risikoen ved i stedet bare at sprøjte propaganda ud, har man fra starten tabt kampen om de skarpeste hjerner. Teknokrater tror blindt på effekten af beskidte tricks og dårlige argumenter, men en af nutidens vigtigste erfaringer er nok, at den slags kun kan sikre en yderst skrøbelig magtbase.

Robert Spencer taler som nævnt ikke et filosofisk sprog, så man må selv tænke sig til de ovenstående udredninger. Det er nemlig alt det og mere til, Spencer med sin elegante kortfattethed udtrykker sådan her: “Jeg ønsker Sultan Shahin al mulig succes med sine bestræbelser på at retlede unge muslimer i forhold til den ide, at de er nødt til at bedrive jihad for at realisere islamisk verdensdominans, men disse bestræbelser vil ikke komme langt uden en åben indrømmelse af, hvor denne ide kommer fra” (min fremhævelse). Værsgo, praktisk argumentationsteori  for begyndere – hvis nogen ellers skulle være interesseret!

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s