At forestille sig.. To betydninger af empati

Prøv at forestille dig, hvordan det er at sulte, hvis man opfatter det som selvforskyldt – at fryse, hvis man opfatter det som Guds straf – at blive forfulgt af folk, man opfatter som mindreværdige! Eller foretrækker du måske blot at forestille dig, hvordan det er at sulte, fryse eller blive forfulgt?

Man ser heraf let, at der er tale om to forskellige slags empati. I det første tilfælde sætter man sig ind i andre menneskers fysiske omgivelser samt i de overbevisninger og begreber, som de fortolker deres omgivelser i lyset af. I det andet tilfælde sætter man sig kun ind i deres fysiske situation, mens man så at sige medbringer de værdier og begreber, man selv havde på forhånd.

I det første tilfælde opfattes menneskers oplevelsesverden som historisk og sprogligt bestemt, mens den i det andet tilfælde opfattes i analogi med dyrs reaktioner, der er stort set identiske for alle eksemplarer af en given art. Den første form for empati næres af klassisk humanvidenskabelig dannelse. Den anden næres af egocentrisk indskrænkethed og tankeløs sentimentalitet, universel rettighedstænkning på bekostning af empirisk nysgerrighed og et vulgært naturalistisk menneskesyn.

Og derfor er det så, at højrefløjen snakker arabisk, mens venstrefløjen bruger latin..

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s